Cognitieve wat? Conversie? Er zijn velen die mij deze vraag stellen. Het is immers een nieuw begrip binnen de online wereld. Maar wat is dat nu eigenlijk?
Een cognitie (Latijn: cognoscere = weten of kennen) kan staan voor kennis, idee of overtuiging die zich in de geest van een of meerdere personen bevindt. Cognitie kan ook staan voor de mentale activiteit die de processen van leren, waarnemen, herinneren, denken, interpreteren, geloven en probleem-oplossen bevat. Bron: Wikipedia.org
Bent u wel eens in de V&D in Breda geweest, of de Bijenkorf in Venlo? Bij binnenkomst in deze winkel gaat u in de eerste instantie door een (vaak) glazen deur. Zonder dat u ooit in deze winkel bent geweest weet u dat u deze de deur moet duwen, of juist trekken om binnen te komen.
Hoe kan dit??
Wanneer er goed wordt nagedacht over hoe een goed ontwerp in verhouding tot een gebruiker staat, kan een goede (industrieel) designer doordringen tot het brein van een bezoeker. Wanneer we eenzelfde methode gaan toepassen op website, dan ontstaat er onmiddellijk de mogelijkheid om een willekeurige bezoeker naar die plaats/pagina van een website te ‘dirigeren’. Ofwel, de pagina die voor mij als ondernemer interessant wordt.
In de communicatiewetenschap speelt dit begrip een belangrijke rol. Als mensen communiceren kan de verzender van informatie cognities overdragen aan de ontvanger. De verzender kan echter niet controleren in welk kader de ontvanger deze informatie plaatst. De ontvanger kan deze informatie immers verbinden met andere informatie. Bovendien kan er sprake zijn van cognitieve dissonantie waarbij er (al dan niet schijnbaar) tegenspraak is tussen de ontvangen cognities en de cognities die de ontvanger al in zijn hoofd heeft. Deze cognitieve dissonantie-theorie werd in de psychologie verder ontwikkeld. Bron:Wikipedia.org